9. FESTIVAL PRAVA DJECE

LISTOPAD – MJESEC DJECE I MLADIH

Dok osnovnoškolci i srednjoškolci kreću u novu školsku godinu, pravi je trenutak da se zapitamo što im društvo nudi da postanu bolji ljudi? Kao i odrasli, uvučeni su u užurbani ritam globalizirane kapitalističke zbilje. Od malih nogu nametnut im je sustav vrijednosti koji u prvi plan stavlja karijeru, natjecanje, status te vrednovanje drugih kroz prizmu materijalnog bogatstva. No, djeca i mladi najviše uživaju u zajedništvu, razmjeni mišljenja, kreativnosti, zabavi, raznolikosti i istraživanju novoga.
Srećom, najvrjednije u životu mlade osobe nije materijalno bogatstvo, najbolje stvari ne mjere se novcem; besplatne su. Festival prava djece, organizira se devetu godinu zaredom, a treću u našem kinu, besplatan je i dostupan svoj djeci i mladima.

Zabavno, kreativno, dostupno
Festival prava djece slavi dječje stvaralaštvo djece i mladih, filmsku umjetnost i dječja prava -  ponajviše pravo na izražavanje, sudjelovanje te na dostupnost svih kulturnih sadržaja svima. Promičemo zajedništvo i jednakost, a najviše osluškujemo: nastojimo čuti glas djeteta i onih koji govore o djeci i njihovim pravima. Trudimo se prenijeti poruke djece i mladih, razumjeti, naučiti i zabaviti se. Zajedno. Treću godinu zaredom program matineja za osnovne i srednje škole odvija se osamnaest gradova diljem Hrvatske.
 
Program Festivala
Najveća platforma programskih aktivnosti – matineje za osnovne i srednje škole pod imenom „Školski objektiv“ (dječje stvaralaštvo) i „Mislim, dakle snimam“ (stvaralaštvo mladeži) namijenjen je školama u 18 gradova.
Školski, organizirani dolasci prilika su za osiguranje poticajnog okvira djeci i mladima za upoznavanje sa stvaralaštvom njihovih vršnjak(inj)a, s riječju bliskih im života, pitanja, problema, prava da se i sami izraze, ukažu, pohvale, prosvjeduju. Posebno je važno da se na Festivalu upoznaju s nepreglednim mogućnostima umjetničkog izričaja – da se susretnu s umjetnošću. Školske projekcije uključuju 10 filmova iz stvaralaštva djece hrvatskih osnovnih škola te 17 filmova mladih srednjoškolske dobi iz cijeloga svijeta
Prepustimo se filmu i umjetnosti, naučit ćemo o sličnome i različitome, a ponajviše o sebi. I zabavimo se…
 
Dobro došli svi na 9. Festival prava djece!

Partneri