REZIDENCIJALNI UMJETNIČKI PROGRAM: "ARTIST MEETS CHEF"

MULTIMEDIJALNI CENTAR, petak 13.10.2017. u 18.30 sati.

U sklopu rezidencijalnog umjetničkog programa hotela Adriatic “Artist Meets Chef” pozvani albanski umjetnik Driant Zeneli predstavit će se istarskoj publici prezentacijom u Multimedijalnom centru (Trg brodogradilišta 5) u Rovinju. Umjetnički program jesenskih rezidencija uvodi suradnju s Pučkim otvorenim učilištem koje postaje poprište prezentacije i diskusije pozvanih umjetnika i istarske publike.
Rad Drianta Zenelija predstavlja izazov intelektualnim i fizičkim organičenjima stvarajući i koristeći oniričke i ironične, te ponekad apsurdne situacije. Apsurdne se očituju u performativnim pokušajima – s osobnim angažmanom ili pak putem drugih osoba – u procesu koji doživljava vrijeme, identificira se u snovima, igri s razumom dok publika sudjeluje. U središtu performativnih akcija i u drugim radovima umjetnika često se koristi jezik filmske narativnosti, dolazi do redefiniranja ideja neuspjeha, utopije i sna – kao ključnih trenutaka za stvaranje mogućih alternativa.
2011. godine Zeneli predstavlja Albaniju na 54. Venecijanskom Biennaleu. 2008. godine osvaja nagradu Onufri International Contemporary Art Prize u Tirani, 2009. godine nagradu Young European Award na Trieste Contemporanea te 2007. godine nagradu MOROSO Concept u Milanu. 2017. godine izabran je za umjetničkog direktora Mediteranskog i Europskog Biennalea mladih umjetnika koji se po prvi puta održao u Tirani i Draču.
Rezidencijalni umjetnički program, koji vode umjetnik Tomislav Brajnović, kustosica Jelena Tamindžija i kustosica Vanja Žanko, osmišljen je s ciljem oživljavanja bogate kolekcije suvremene umjetnosti hotela Adriatic i hotelskog lanca Maistra Luxury Hoteli koja broji više od stotinu djela među kojima se mogu naći radovi Abdelkadera Benchamma, Jasmine Cibic, Igora Eškinje, Ivane Franke, Gorana Petercola, Valentina Ruhryja i Massima Uberta.
Nakon uspješnih rezidencijalnih programa s umjetnikom Goranom Petercolom, rovinjskim umjetnikom svjetske reputacije, te albansko-talijanskim umjentikom Adrianom Pacijem rezidencijalni program u 2017. godini donosi niz zanimljivih imena na suvremenoj umjetničkoj sceni: Yala Calovskog i Hristinu Ivanosku, Drianta Zenellija, Marka Požlepa.
Rezidencijalni program podržava Istarska županija.

Partneri