Rovinj Spring Jazz festival pokrenut je 2009. godine i tradicionalno se organizira tijekom ožujka u prostoru MMC-a te obogaćuje kulturnu ponudu grada van turističke sezone.

Namjera je ovom manifestacijom promovirati žanr jazz glazbe, posebno hrvatskih jazz glazbenika, njihovih izdanja bilo da se radi o nosačima zvuka ili stručnoj literaturi kao što je to bila promocija knjige Davora Hrvoja «Jazz Connections» (2011) i autobiografija Boška Petrovića «Život kao Jam Session» (2012). Na programu su neizostavna i strana eminentna glazbena imena. Popratni program uključuje fotografske izložbe  te općenito svaki vid edukacije o jazzu.

Glazbenici koji su dosad nastupali na ovoj manifestaciji su: Jazz Ex Tempore Orchestra, Matej Ocvirk & Jazz Trio, Steve Turre Quartet, Serge Lopez Trio, Kristian Terzić Sextet, Ludovic Beier, Loulou Djine & Damir Kukuruzović Gipsy Jazz Quartet, Tammy McCann Quartet, Sugar Blue Band, New Deal, Michele Hendricks Quintet, Ratko Zjača & Simone Zanchini ZZ Quartet, Voices of Nature, Denis Razz-Up Close & Personal Quartet, Eric Alexander / Jim Rotondi Unit, Gino Sinton's VoCello, Lela Kaplowitz & Friends.

 

PROGRAM/PROGRAMMA

18.5.2016.
PEE WEE ELLIS ASSEMBLY
Alfred „PEE WEE “ Ellis – saksofon
Tony Remy- gitara
Gareth Williams- key
Laurence Cottle- bass
Christian Capiozzo- bubnjevi

Malo glazbenika može se pohvaliti proslavom svog 70. rođendana sa novim duplim albumom. Susret s velikanom saksofona Sonny Rollinsom bio je dovoljan da se uspostavi čvrsti odnos student-mentor. Godine 1965. njegove višestruke talente autora i aranžera prepoznao je James Brown i pozvao ga da se pridruži James Brown Revueu.  Kada je “Cold sweat” izbila na vrh R&B i pop ljestvice, 1967.godine, novi stil je dobio ime “FUNK”; rođen je novi sound koji će od tada pa sve do danas, značajno utjecati na svaki žanr popularne glazbe. Nakon što je u glazbi i karijeri Jamesa Browna ostavio duboki trag, uz produkciju 26 legendarnih skladbi poput velikog  hita “Say It Loud I’m Black and I’m Proud”, Pee Wee ostavlja band.
Krajem 70-ih upoznaje Van Morrisona te aranžira njegov album “Into The Music” i kao band leader priređuje aranžmane puhačkih instrumenata za pet albuma i sudjeluje na bezbroj live koncerata rame uz rame sa Van Morrisonom te zajedno nižu hitove poput “Days Like This” i “That’s Life”. Niizali su se pozivi za zajednički angažman u projektima, naročito od strane afričkih i kubanskih velikana svjetske glazbe, poput Oumou Sangare,  Cheikh Loa , Ali Farke Touréa, te zvijezde slavnog Buena Vista Social Cluba, Cachaito Lopeza i Anda Diaza. Iz tih suradnji nastaje “Still Black, Still Proud” spektakularna turneja kojom su željeli odati počast legendarnom Jamesu Brownu.
Još uvijek je aktivan u studiju, nedavno je sudjelovao u aranžmanu puhačkih instrumenata za albume Boy Georgea, Sarah Jane Morrisa i Georgea Clintona.
Pee je nalazi vremena i za promidžbu obrazovnih projekata potpore za mlade glazbenike. Njegovo zalaganje za tu svrhu prepoznala je Bath Spa University, koja mu je 2014. godine, dodijelila počasni doktorat.
Ono što ga održava aktivnim je glazba i ona ostaje njegov najveći izvor inspiracije. I sam kaže “Malo odmora je u redu, ali dolazi trenutak kad se naprosto moramo vratiti na posao”. A za čovjeka koji je definirao okvire suvremenog PUNKa , taj je trenutak uvijek.

19.5.2016.
"Atma Mundi Ensemble" - "The road to Skitacha"
Zoran Majstorović – gitara, oud, ukulele, saz
Mirko Cisilino – truba
SImone Serafini – kontrabas
Borko Rupena – bubnjevi, udaraljke

Novi album "Atma Mundi Ensemble"- a naziva "The road to Skitacha" sniman je u studijima u Veroni i Goriziji i donosi 9 novih originalnih skladbi "bandleadera" Zorana Majstorovića.Kompozicije su kao i na prethodnom albumu "Waters and deserts"(Croatia Records 2014.) inspirirane glazbom iz različitih dijelova svijeta kao što su afrička glazba, glazba dalekog istoka pa sve do hrvatske tradicionalne glazbe i istarske ljestvice, a uz članove ansambla na albumu gostuju cijenjeni hrvatski pijanist Matija Dedić i talijanski saksofonist/klarinetist Francesco Bearzatti, inače najbolji europski jazz glazbenik 2011. po izboru pariške "L'accademie du Jazz de France". 
"Atma Mundi Ensemble" zamišljen je prvenstveno kao kontinuirana suradnja hrvatskih i talijanskih glazbenika koji svojim bogatim instrumentarijem putuju kroz svjetsku glazbu i to putovanje dočaravaju slušateljima.Uz snimanje albuma "The road to Skitacha" tijekom 2015. bili su i dio važnih međunarodnih kompilacija u sklopu poznatog talijanskog časopisa "Musica Jazz"; kompilacije su bile posvećene Franku Sinatri i Sergiu Endrigu, a kao goste na tim izvedbama su imali Tamaru Obrovac te Arsena i Matiju Dedića.

20.5.2016.
ZDENKA KOVAČIČEK & GREEN HAUS  BLUES BAND
Jurica Hotko-klavir
Kristian Orešić-bubnjevi
Lovro Šicel-gitara
Igor Flajhar-bas
Zvonimir Bajević-truba
Antonio Geček-truba
Marin Ferketin-trombon
Andreas Marinelloi-saxofon

Prva dama hrvatske jazz scene,zahvaljujući ponajprije smislu za interpretaciju tog žanra,smislu za improvizaciju kao i jazz primjerenu glasu.Zahvaljujući velikom broju ostvarenih nastupa na stranim pozornicama,jazz festivalima širom Europe,stekla je i zapažen međunarodni ugled.Njezini stilski afiniteti i priustup interpretaciji jazza zasnovani su na tradiciji američkog jazz vokala ,swingu i sklonosti prema jazz standardima.Njen posljednji veliki uspjeh uključuje i glavna uloga u mjuziklu Ella i Marilyn u kojem je za ulogu Elle Fitzgerald  bila nominirana za nagradu Hrvatskog glumišta.,a songovi iz mjuzikla izašli su na dvostrukom CD-u  2015.g u izdanju Cro-recordsa.

 

ULAZNICE / BIGLIETTI
- prodaja i pretprodaja ulaznica / vendita e prevendita dei biglietti: 
  dvorana MMC 1 sat prije početka koncerta
- pojedinačna ulaznica / biglietto singolo: 90kn
- grupna ulaznica po osobi (4 osobe): 70kn
- umirovljenici/pensionati: 50kn
- do 18 god. GRATIS / biglietto GRATIS per i minori di 18 anni
* koncerti počinju u 21 sat / concerti iniziano alle ore 21,00

Partneri