Šoljanovi dani su književno-znanstveni i kulturološki projekt koji se održava svake godine tijekom mjeseca svibnja u Rovinju u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Grada Rovinja i Društva hrvatskih književnika.

Šoljanovi su dani tijekom godina postali jedno od vodećih književno-kulturnih manifestacija u Istri i Hrvatskoj, što Šoljanovu imenu i djelu daje poseban značaj, budući se događa u gradu koji se spominje u mnogim njegovim tekstovima pa time sam autor i njegov opus ostaju bitna komponenta kulturnog identiteta Rovinja.

Uz književno-znanstveni kolokvij koji je svake godine posvećen nekom aspektu Šoljanovog opusa, nekoj aktualnoj književnoj ili kulturološkoj temi ili opusu odabranog suvremenog hrvatskog književnika, program je bogat raznovrsnim popratnim događanjima (izložbe, projekcije, pjesničke večeri, koncerti, kazališne predstave).

XVII-ti dani Antuna Šoljana u Rovinju održani su od 11-13.svibnja 2012. godine, a bili su posvećeni književnom opusu Krste Špoljara.

XVIII-ti Šoljanovi dani (12.-13.travnja 2013.) bili su posvećeni opusu Viktora Vide. 

XIX-ti Šoljanovi dani posvećeni su liku i djelu A. G. Matoša , XX-ti Tinu Ujeviću, a ovogodišnji XXI. dani bavili su se opusom Vesne Parun (15.-16. travnja 2016.)

 

Partneri