10.ROVINJ SPRING JAZZ - Tamara Obrovac quartet

23.5. (srijeda):   21.00 - TAMARA OBROVAC QUARTET

Tamara Obrovac / glas, skladbe
Matija Dedić / klavir
Žiga Golob / kontrabas
Krunoslav Levačić / bubnjevi

Najavljujemo koncert Tamare Obrovac quarteta, jedne od najstarijih Tamarinih glazbenih formacija, s kojom je prije 20 godina, po prvi puta predstavila novi način razmišljanja i komponiranja, u kojem uspješno spaja inspiraciju lokalnim istarskim duhom glazbe i dijalekta s univerzalnim jazz izričajem. Osim skladbi sa posljednjeg CD-a «Ulika revival», ovi izvrsni glazbenici izvest će i neke starije, neizdane skladbe kao i nekoliko novih, još neizvedenih Tamarinih skladbi.
Tijekom 20 godina quartet je obišao mnoštvo domaćih i regionalnih pozornica, te odžao čitav niz izvrsno prihvaćenih koncerata na nekim od najpoznatijih inozemnih jazz festivala i klubova (npr. Jazzahead Bremen, Dusseldorfer Jazz Rally, Jazz au Chellah Maroko, Luneburger Jazz Nights, Jazz Festival Steyr, itd.), a njihov posljednji CD «Ulika revival», koji je izašao 2014. za švicarski Unit records, dobio je izvrsne kritike u mnoštvu relevantnih inozemnih jazz medija.
Evo nekoliko izvadaka iz inozemnih jazz medija o Tamara Obrovac quartetu: 

Quartet je 2013. održao i izuzetno uspješan koncert u Bremenu na Jazzahead festivalu, u sklopu European Jazz Nights, gdje je izabran za nastup od strane stručnog žirija između više od 300 bandova. Tom prilikom, Tony Duddley Evans, član žirija i umjetnički savjetnik za Jazzlines Birmingham i Cheltenham Jazz Festival, rekao je: "Od svih nastupa na Jazzaheadu, najviše me se dojmila Tamara Obrovac. Tamara crpi iz istarske narodne tradicije, ali je stavlja u kontekst jazz tria i glazba koju time stvara veoma je originalna i privlačna mješavina jazza i tradicionalne glazbe."

“Tamara Obrovac se tiho i tajno razvila u jednu od najvećih europskih etno jazz pjevačica...”(Jazz Podium, Volker Doberstein, Njemačka) 

“Revival je veliki uspjeh, majstorska zbirka izrazito dirljivih pjesama. Obrovac pjeva na istarskim dijalektima sa stilom koji se oslanja na istarsku narodnu baštinu kao i na suvremeni jazz. Rezultat je snažan i emotivan vokal koji uvlači slušatelja u slike i raspoloženja skladbi, bez obzira na razumijevanje riječi. Obrovac je talentirana i izražajna pjevačica, a instrumentalisti su joj ravnopravni u svakom smislu.”
(All About Jazz, Bruce Lindsay, SAD)

 "Za mnoge je hrvatska pjevačica Tamara Obrovac još uvijek "novi glas" iako je "Ulika revival" njezini deveti nosač zvuka. I to kakav! Izuzetno kreativnog i slikovitog zvuka. Sa svojim kvartetom pjevačica iz Istre, sa 12 pjesama koje je sama napisala, dočarava šarmantne i slikovite zvuke u kojima se isprepliću melodije i dijalekti hrvatske muzike i modernog jazza. U svakom momentu preslušavanja dojmljivo je prisutno kako se ti različiti utjecaji sljevaju u uzbudljivo razigranu glazbu. Impresivno!" (Jazzthetik, Njemačka)

ULAZNICE - 50kn

Partneri